Amazon FBA-Wholesale Nedir? Nasıl Yapılır? Yol Haritası
Arkadaşlar biliyorsunuz Dünya’nın en büyük şirketi olan Amazon’da bir çok satış modeli var. Bu yazımda sizlere Amazon Wholesale iş modelini tanıtacağım.
Wholesale iş modeli hali hazırda satan marka ürünleri toptancısından veya direk üreticiden alıp Amazon’da satmak anlamına gelmektedir. Ama Türkiye’de bu iş modeli ile Online-Retail Arbitraj iş modeli sıklıkla karıştırılmaktadır. Türkiye’de çoğu kişi, hatta Amazon Eğitimi verenler dahi Wholesale iş modeline Retail Arbitraj ismini vermektedirler. Önce bu anlam karmaşasını ortadan kaldıralım, sonra Wholesale iş modelini nasıl yapabileceğinizi adım adım anlatacağım.
Arbitraj iş modelini aslında fiyat farklarından faydalanarak gelir elde etmek şeklinde tanımlayabiliriz. Arbitraj iş modelinde genelde mağazalardaki indirimlerden faydalanarak ürünleri alıp Amazon’da satarak gelir elde edebilirsiniz. Retail Arbitraj fiziki mağazalarda gezerek indirimli ürünler bulup satmak, Online Arbitraj ise online mağazalarda gezerek indirimli ürünler bulup satmak şeklinde yapılıyor.
Aslında bu iş modeli sadece indirimli ürünler bulup satmak şeklinde yapılmıyor, örneğin bazı ülkelerde bazı markaların fiyatları daha uygun oluyor. Bu marka ürünleri orada alıp Amazon’da satarak da yapılabiliyor. Buna bir örnek olarak IKEA markasını verebiliriz. Türkiye’de IKEA da alacağınız bir ürün 30 TL iken Amerika Amazon’da aynı ürün 30 dolara satılıyor. 1 Dolar 7.5 TL olduğu için aradaki kur farkından ciddi kar elde edebiliyorsunuz.
Wholesale iş modeli ile en çok karıştırılan iş modeli retail arbitraj iş modeli. Çünkü ikiside hali hazırda marka ürünleri alıp satmak anlamına geliyor, fakat Retail Arbitraj modelinde ürünleri toptancıdan değilde bir perakende satış mağazasından alıyorsunuz, Wholesale modelinde ise direk toptancıdan alıyorsunuz. Birisinde indirimli bulduğunuz 3–5 ürünü alıyorsunuz, diğerinde ürünleri az miktarda değilde toplu olarak alıyorsunuz.
Bir örnek üzerinden ilerlersek daha iyi anlaşılabilir. Farmasi markasını neredeyse herkes biliyordur. Farmasi marka bir ürün bir AVM de %40 indirime girmiş olsun. Siz bu ürünü AVM’ye gidip mağazadan 5–10 adet indirimli alıp Amazon depolarına gönderip satarsanız bu iş modeline Retail Arbitraj deniyor. Eğer indirim AVM de değilde farmasi.com veya trendyol.com gibi online bir sitedeyse ve siz web sitesinden ürünü indirimli şekilde alıp Amazon’da satıyorsanız bu iş modeline de Online Arbitraj deniyor. Eğer Farmasi marka ürünü direk toptancısından 3–5 adet değilde toptan şekilde alıp Amazon’da satıyorsanız bu iş modeline de Wholesale deniyor.
Wholesale iş modelini tam olarak anladığınızı düşünüyorum. Şimdi biraz daha detaylara inelim. Wholesale iş modeli en az Private Label kadar uzun soluklu, gelecek vadeden ve sürdürülebilir bir model. Bu işi online bir kırtasiye veya market kuruyor olarak düşünebilirsiniz. Online marketinizde satmak için marka ürünleri toptan alıp perakende şekilde satıyorsunuz. Amazon’da bu işi yaptığınızda normal bir fiziki market kurmak gibi ciddi bir yatırıma gerek kalmıyor. Çünkü fiziki olarak bir market kursanız içini yüzlerce marka ürünle doldurmanız gerekli. Fiziki marketin içini doldurmadan satışa başlayamazsınız, ama Amazon’da online olarak kurduğunuz için sadece bir markayla bile başlayabilirsiniz. İnsanlar Amazon’da sizin mağazanızı görmüyorlar, sadece marka ürünleri arayıp ürün sayfasından sizin mağazanızdan ürün alıyorlar. O yüzden bu iş modeli küçük başlayıp hızlıca ölçekleyerek büyüyebileceğiniz bir iş.
Bu iş modelinin en iyi yanı hali hazırda satan markaları hazır listelerden satmak. Yani marka tanıtmak ile uğraşmıyorsunuz, zaten tanınmış markaları satıyorsunuz. Ayrıca liste oluşturmanıza da gerek kalmıyor. Bu marka ürünler zaten satan ürünler olduğu için listeleri hazır, sadece o listelere girip satıyorsunuz.
Peki bu iş modelini nasıl yapabilirsiniz? Yol Haritanız nasıl olmalı?
- Adım — Amazon’da mağaza açmak
- Adım — Amazon’da satmak için ürün ve markalar bulmak
- Adım — Bu ürünlerin satış ve rekabet durumlarını analiz etmek
- Adım — Markanın Toptancılarını veya Distribütörlerini bulmak
- Adım — Toptancı-Distribütörler ile veya direk Marka ile iletişim kurmak
- Adım — Toptancı ürün kataloğundan karlı ve iyi satan ürünler bulmak
- Adım — Belirlenen ürünleri Toptancıdan sipariş vermek
- Adım — Aracı depo kullanarak ürünleri barkodlamak ve Amazon FBA depolarına göndermek
- Adım — Buy box takibi yaparak ürünleri satmak
- Adım — Stok kontrolü ve yeniden sipariş vermek
Evet Amazon Wholesale işini yukarıda gördüğünüz adımlar ile yapabilirsiniz. Bu adımların detaylarını bir sonraki yazıda anlatacağım.