Arkadaşlar bir önceki yazımda Amazon Online-Retail Arbitraj ve Wholesale iş modelinin tam olarak ne olduğunu anlatmıştım. Şimdi Türkiye’de bilinen adıyla Retail Arbitraj, ama doğru ismi ile Wholesale iş modelini nasıl yapabileceğinizi adım adım anlatacağım.
1. Adım — Amazon’da mağaza açmak
Amazon’da mağaza açma konusu önemli konulardan bir tanesi. Aslında bazen en önemli konu olabiliyor. Çünkü Amazon Dünya’nın en büyük pazar yeri ve binlerce satıcı Amazon’da hesap açmaya çalışıyor. Amazon’da doğal olarak her satıcıyı platformununa kabul etmiyor. Amazon hesap açarken sizi veya şirketinizi doğrulamak için bazı belgeler istiyor. Eğer Amazon’a girdiğiniz bilgiler ile gönderdiğiniz belgeler tutarsız ise hesabınız açılmayabiliyor.
Amazon’da hesabınızı açtığınız da 1–2 gün içerisinde %95 ihtimalle suspend oluyor, yani Amazon hesabınızı askıya alıyor ve kredi kartı ekstresi ,fatura gibi doğrulayıcı belgeler istiyor. Amazon’daki isminiz ve adresiniz gönderdiğiniz belgelerdeki isminiz ve adresiniz ile noktasına kadar aynı ise 1–2 hafta içinde hesabınız açılıyor. Eğer bazı tutarsızlıklar var ise hesabınız açılmaz, bir daha aynı kişi veya şirket üzerine hesap açamazsınız. O yüzden hesap açmadan önce bütün süreci iyice öğrenin, belgeleri düzgünce hazırlayın. En ufak bir hata bile Amazon’da mağaza açamamanıza neden olacağı için diğer adımlar olan ürün bulma ve satış yapma aşamasına geçememiş olacaksınız. Bu da Amazon’da satış gibi harika bir fırsatı kaçırmanıza neden olacaktır.
Size tavsiyem bu konudaki bütün video ve yazıları okuyun, doğru şekilde ilerlerseniz hesabınız kolaylıkla açılacaktır. Hesabınızı açtıktan sonra yol haritamızdaki 2.adıma geçebilirsiniz.
2. Adım — Amazon’da satmak için ürün ve markalar bulmak
Retail Arbitraj ve Wholesale iş modelinde marka ürünleri Amazon’da satacaksınız. O yüzden ilk önce satacağınız markaları bulmanız gerekmekte. Tabi ki burada en önemli konu bütçeniz ve hesap durumunuz. Bütçeniz az ve yeni bir hesabınız varsa nike, adidas gibi büyük markaları satmanız zor. O yüzden orta ve küçük markalarla başlamanız daha mantıklı. Yazılımlar kullanarak veya manuel olarak Amazon’da araştırma yaparak ürün ve markalar bulabilirsiniz. Markalarda ilk bakacağınız nokta satışları ve rakip satış durumu.
3. Adım — Bu ürünlerin satış ve rekabet durumlarını analiz etmek
Bulduğunuz markalarda ilk bakacağınız nokta listelerdeki satış durumudur. Eğer satış var ve tek başına marka sahibi ürünü satıyorsa sıkıntı var demektir. Marka ürünü satan en az 2–3 satıcı olması gerekiyor, eğer sadece bir satıcı var ve o da marka sahibi ise büyük ihtimalle sizin satmanıza izin vermeyecektir. Tabi ki 15–20 den fazla satıcı olması da sıkıntılı bir durum. Çünkü rakip satıcılar ile buy box rekabeti içerisinde olacaksınız. Ayda 300 ürün satıyorsa aynı fiyatı veren ve benzer metriklere sahip 10 satıcı varsa ortalama her satıcıya aylık 30 ürün düşecektir. Fazla satıcı olması size az satış düşeceği anlamına gelecektir.
Ayrıca markanın listelerinde Amazon kendisi de satıyorsa bu da bir problem olabilir. Çünkü Amazon aynı ürünü binlerce adet alabileceği için fiyatı ciddi seviyede düşebiliyor. Listede Amazon var ama siz hala kar edebiliyorsanız sıkıntı yok, güzel bir ürün olabilir.
4. Adım — Markanın Toptancılarını veya Distribütörlerini bulmak
Satmayı planladığınız markayı bulduğunuzda hemen toptancısını veya distribütörünü bulmanız gerekli. Toptancıların bulunduğu Alibaba gibi pazar yerlerinden ya da google’a örneğin “Avon Wholesalers veya Avon Wholesalers in US” yazarsanız bir çok toptancıyı bulabilirsiniz. Ayrıca direk markayı da bulup onlara mesaj atarak toptanıcılarını isteyebilirsiniz.
Tabi ki Toptancıları ister Türkiye’de arayın ister Amerika’da arayın çoğunlukla şirket olmanızı isteyeceklerdir. O yüzden bu iş modelini yapmak istiyorsanız şirketinizi kurmanız gerekli
5. Adım — Toptancı-Distribütörler ile veya direk Marka ile iletişim kurmak
Toptancı-Distribütörler ile veya direk Marka ile iletişim kurmadan önce şirketiniz adına bir web sitesi yaptırıp veya yapıp, kurumsal bir mail adresi almanız faydalı olacaktır. İletişim kurarken profesyonel bir mail adresinden gelen bir mail tabi ki daha etkili olacaktır. Türkiye’de toptancı arıyorsanız telefonla, Amerika’da arıyorsanız email yoluyla iletişime geçebilirsiniz.
Totancılarla iletişim kurarken güzel bir dil kullanmanız Wholesale hesabı açarak anlaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca direk marka ile iletişim kurarak toptancıları aradan çıkarabilirsiniz. Ama tabi ki marka daha detaylı bir bilgi isteyecektir. Marka ile anlaşmak toptancı ile anlaşmaktan daha zordur. Markaya da Amazon’da listelerini optimize edeceğinizi ve reklam stratejileriyle marka bilinirliğini artıracağınızı söylerseniz anlaşma olasılığınız artacaktır.
6. Adım — Toptancı ürün kataloğundan karlı ve iyi satan ürünler bulmak
Topancılarla anlaştıktan ve Wholesale hesap açtıktan sonra onlardan kataloglarını isteyin. Bu katalogdaki ürünleri Amazon’da ki ürünler ile karşılaştırarak karlı ve iyi satan ürünler bulmanız gerekli. İsterseniz bu işi manuel olarak tek tek siz yapabilirsiniz ama bir toptancıda 1000 ürün olsa muhtemelen bu ürünlerin hepsine bakmak 3–4 gününüzü alacaktır. O yüzden bu iş için geliştirilmiş Scanunlimited.com, Amz Analyzer veya Scanpower gibi yazılımları kullanabilirsiniz. Bu yazılımlara siz ürün kataloğunu yüklüyorsunuz, yazılım bu ürünleri Amazon’da karşılaştırıp her ürünün ne kadar sattığını, ne kadar kar marjınızın olduğunu ve ne kadar rakip olduğunu hızlıca buluyor. Siz de en iyi kar ettiğiniz, satışında iyi ve rekabetin az olduğu ürünleri seçiyorsunuz.
7. Adım — Belirlenen ürünleri Toptancıdan sipariş vermek
En kolay aşamalardan bir tanesi de karar verdiğiniz ürünleri toptancıdan sipariş vermek. Tabi ki aslında istediğiniz kadar sipariş verebilirsiniz ama bazı toptancıların en az sipariş miktarı gibi şartları olabiliyor. Ama çoğu yerde duyduğunuz şekilde hemen 5000–10000 dolarlık sipariş vermeniz için sizi zorlamayacaklardır. Başlangıçta her üründen az miktarda alıp gerçekten satış var mı veya rekabetin nasıl olduğunu görmeniz lazım. Bazı marka veya kategoriler kapalı olabilir, o yüzden en az 10 adet almanız önemli. Amazon’a bu markayı açtırmak için toptancıdan aldığınız faturayı göndermeniz gerekebilir. Amazon’da sadece en az 10 adet alınmış faturaları kabul ediyor.
8. Adım — Aracı depo kullanarak ürünleri barkodlamak ve Amazon FBA depolarına göndermek
Evet artık ürünlerin siparişini verdiniz diyelim. Artık ürünlerin Amazon standartlarına göre barkodlayıp FBA depolarına göndermeniz gerekli. Eğer Türkiye’den toptancı bulup ürünleri aldıysanız kendiniz ürünleri barkodlayıp hazırlayabilirsiniz. Ama başka bir ülkeden aldıysanız önce bir depoya çektirip ürünleri barkodlatmanız gerekecektir. Çünkü çoğu toptancı sizin yerinize ürünlere barkod basmayı kabul etmiyor.
Ayrıca bu barkod işini Amazon’a da yaptırabilirsiniz. Amazon bu iş için yaklaşık ürün başı 0.30 cent gibi bir ücret alıyor.
9. Adım — Buy box takibi yaparak ürünleri satmak
Ürünler Amazon depolarına ulaştıktan sonra da satış aşaması başlıyor. Satış aşaması Private label iş modeli gibi zor değil. Çünkü zaten sattığını bildiğiniz ürünleri gönderiyorsunuz. Ürünlere lansman yapmak veya reklam kampanyaları yapmak gibi bir süreç olmuyor. Ürünler zaten sattığı için sizin yapmanız gereken sadece buy box takibi yapmak olacaktır. Biliyorsunuz bu retail arbitraj ve wholesale iş modelinde aynı listeden satan birden çok satıcı oluyor. Amazon belirli kriterlere göre satıcılar arasında buy box’ı dönüşümlü olarak veriyor.
Buy box sahibi olmadaki en önemli kriter FBA satıcı olmak, yani ürünleri Amazon depolarına göndermek. Amazon FBM satıcılara genelde çok az buy box veriyor. Bir diğer önemli kriterde fiyat. Amazon satıcılar arasında diğer metrikler aynı ise en uygun fiyatı verene buy box’ı veriyor. Burada en önemli konu diğer satıcılar ile fiyat rekabetine girmemek. Eğer siz bir dolar düşürürseniz onlarda düşürecektir ve bu sayede kar marjınız düşecektir. Kesinlikle rakiplerinizden düşük fiyat vermeyin, aynı fiyatı verin. Amazon aynı fiyatı veren satıcılar arasında gün içinde buy box dönüşümü yapacaktır.
Tabi ki buy box almayı etkileyen bir çok kriter var. Bunlar aslında genel itibariyle sizin mağazanızın kelitesiyle ilgili. O yüzden sürekli mağazanızın yorum sayısını artırmanız gerekli. Daha fazla yorumunuz olduğunda daha fazla buy box aldığınızı göreceksiniz.
Ayrıca rakiplerinizin fiyatlarını da sürekli kontrol etmelisiniz. Eğer onlar fiyat düşmüş ve buy box’ı almışsa siz de o fiyata çekmeniz gerekli. Tabi ki 100 lerce ürününüz olduğunda bu iş zor olacaktır. O yüzden yine yazılımlar kullanabilirsiniz. Bu konuda en iyi yazılım Amazon’un kendi yazılımıdır. Amazon’un otomatik fiyatlandırma özelliğini kullanarak binlerce ürünü aynı anda kontrol edebilirsiniz.
Burada en önemli bir diğer konuda rakiplerinizin stoğunu kontrol etmek. Çünkü buy box sahibi satıcının az ürünü varsa hızlıca satılıp bitecek ve buy box size geçecektir. O yüzden az stoğu olan rakiplerinizden 1–2 dolar daha yüksek fiyat vererek onların stoğu bittiğinde buy box size geçeceği için daha karlı satışlar yapabilirsiniz.
10. Adım — Stok kontrolü ve yeniden sipariş vermek
Ürünler satışa başladığında en önemli konu stok kontrolü ve tekrar sipariş vermek olacaktır. Amazon zaten iyi satan ürünler ile ilgili size ne kadar stok göndermeniz gerektiği konusunda tavsiyeler verecektir. Amazon envanter puanınızın üst seviyede olması için ürünlerin hızlı satılması ve hızlı satılan ürünlerin de stoksuz kalmaması önemlidir.
Amazon ürünlerin sürekli onun deposunda satılmadan beklemesini istemez. O yüzden ürünleriniz hızlı satılırsa sizin puanınızı artırır ve bu sayede envanter limitleri uygulamanmayacağı için daha fazla ürün gönderebilirsiniz.