fbpx

Hemen Açılıyor ...

 

Neden Amazon’da Satış Yapmalısınız?

Eylül 30, 2020by Girişim Mektebi0

Image for post

 

Arkadaşlar bu yazımda sizlere Amazon şirketini tanıtacağım ve Amazon’da satış yapmanın ne kadar önemli olduğunu anlatacağım.

Amazon Dünya’nın en büyük ve en değerli şirketi, aynı zamanda Dünya’nın en büyük e-ticaret pazar yeridir. Amazon sadece bir e-ticaret pazar yeri değil, aynı zamanda teknoloji alanında bir çok şirketten oluşmaktadır. Bundan dolayı Dünya’nın en değerli şirketi olmayı başarmıştır.

Peki Amazon bu işi nasıl başardı? Nasıl kuruldu? Nasıl Büyüdü?

Amazon 1994 yılında Jeff Bezos tarafından Amerika Birleşik Devletlerinde kuruldu. 1997 yılında halka açılan bir şirket haline geldi. Başlangıçta sadece kitap satan bir e-ticaret şirketiydi ama 1998 de bir adım öne giderek müzik ve film de satmaya başladı. 1999 yılında ise oyuncak da satmaya başladı. 2002 yılında ise tekstil ürünleri de eklendi. 2007 yılına gelindiğinde e-kitap okumak için üretilen kindle satılmaya başlandı.

Evet Amazon sadece bir e-ticaret şirketi değil, 2008 yılından itibaren yaptığı yatırımlar sayesinde işte bugünkü değerini elde etti. 2008 yılında 300 milyon dolara Audible ismindeki şirketi satın aldı. Bu satın alma sayesinde dijital kitap pazarında ciddi bir yere geldi. 2009 yılında ise 1.2 milyar dolar harcayarak Zappos isimli ayakkabı şirketini satın aldı. 2012 yılında Amazon Kiva isminde bir robot şirketi satın aldı. 2013 yılında ise 250 milyon dolara The Washington Post şirketini satın aldı. İşte bu şekilde daha ismini saymadığım bir çok şirketi daha bünyesine kattı ve şimdi Dünya’nın en değerli şirketi haline geldi.

Image for post

Şimdi gelin Amazon ile ilgili bazı istatistiklerden bahsedelim

  • Amazon’da şu anda 840.000 çalışan bulunmakta ve yıl sonuna kadar 1 milyonu aşması bekleniyor. Amazon Covid-19 dolayısıyla satışların ciddi artışı karşısında yaklaşık 100.000 kişiyi işe aldı.
  • 2019 yılında Amazon’un cirosu 280 milyar dolar oldu.

 

Image for post

 

  • 2020 yılında Amazon’un cirosunun 348 milyar dolar olması bekleniyor.
  • 2022 yılında Amazon’un cirosunun 500 milyar dolar olması bekleniyor.
  • 2023 yılında ciro tahmini ise Türkiye’nin milli gelirinden daha fazla olması bekleniyor. Düşünün biz 85 milyonluk bir ülkeyiz ve 2023 yılında Amazon Türkiye’nin milli gelirinden daha fazla ciroya sahip olacak.
  • Amazon şirketinin şu anda hisse fiyatı 3000 dolar civarında
  • Amazon’un şu an ki değeri 1.7 trilyon dolar
  • Türkiye’deki bütün şirketlerin toplam değeri 178 milyar dolar
  • Yani Amazon’un değeri Türkiye’deki bütün şirketlerin değerinden 8 kat fazla.

Evet Amazon şirketinden genel olarak bahsettik, şimdi de biraz e-ticaret pazar yeri olarak Amazon’a odaklanalım

Amazon Dünya’nın yaklaşık 20 ülkesinde pazar yeri platformu olarak yer almakta. En fazla trafik tabi ki Amerika ve Avrupa’da bulunmakta. Aşağıdaki resimde birçok ülkedeki aylık ziyaretçi sayılarını görebilirsiniz.

Image for post

Türkiye’deki pazar yerleri ile karşılaştırma yaptığımızda ne kadar fazla olduğunu anlayabilirsiniz. Amazon Amerika’nın aylık ziyaretçi sayısı yaklaşık 2.6 milyar iken, Türkiye’nin en büyük pazar yeri olan Trendyol aylık ziyaretçi sayısı 140 milyon civarındadır.

Image for post

Evet Amazon gerçekten ciddi bir potansiyele sahip. Eğer Türkiye’de e-ticaret yapıyorsanız bence hemen Amazon’a adım atmalısınız. Türkiye’deki günlük satışlarınızın en az 10 katına ulaşabilirsiniz. Ayrıca Dolar veya Euro ile satış yapacağınız için ciddi ciro ve kar seviyelerine ulaşabilirsiniz.

Eğer Türkiye’de üreticiyseniz, Amazon’da satış yapmak oldukça avantajlı hale geliyor. Türkiye iç piyasasında ürettiğiniz ürünlerin satışından elde ettiğiniz kar, Amazon’da yapacağınız satış neticesinde elde edeceğiniz karın çok altında kalacaktır.

Tabi ki Amazon’da yoğun bir rekabet var. Ancak Türkiye kozmetik, ahşap, plastik, tekstil gibi bazı kategorilerde üretim kapasitesi olarak Dünya ile rekabet edecek seviyede. Ayrıca Türkiye lojistik olarak çok stratejik bir yerde. Biz Amazon Amerika’ya ürünlerimizi 5–7 gün içinde ,Amazon Avrupa’ya 3–4 gün içinde gönderiyoruz. Aynı gönderileri Çin’den yaptığımızda 30–40 gün sürmekte. Amazon’un algoritmasını iyi kavradığınızda bu rekabette kendinize fırsat yaratabilirsiniz.

E- ihracat yapabilir, Türk lirasıyla ürettiğiniz ürünlerinizi satarak dolar ve euro kazanabilirsiniz. Ayrıca e-ihracat sayesinde dünyaca tanınan bir marka yaratabilirsiniz.

Amazon’un en önemli avantajlarında bir taneside FBA ( Fulfillment by Amazon) sistemi. Amazon Dünya’nın bir çok ülkesinde 100’den fazla depoya sahip. FBA sistemi sayesinde ürünlerinizi Amazon’un depolarına gönderiyorsunuz, müşteriler ürünü sipariş ettiği zaman ürünleri Amazon kendisi hazırlayıp 2 gün içerisinde ulaştırıyor. Yani Amazon size depo ve hazırlama hizmeti sunuyor. Aynı zamanda müşteri hizmetleri ve iadeler ile Amazon ilgileniyor. Amazon olmadan Amerika’da veya Avrupa’da satış yapmak isterseniz, orada bir depoya ve ürünlerin satışa hazırlanması için iş gücüne ihtiyacınız olacaktır. Amazon bu hizmetleri sizin için çok daha az bir ücrete yapıyor.

Türkiye’de e-ticaret yapanlar Amazon’da satış yapmaya başladığında, özellikle FBA modeli ile tanıştığında çok mutlu oluyorlar. Çünkü Türkiye’de e-ticaret yapan şirketlerin en büyük sorunu ürünleri her gün kargoya vermek ve yapılan iadeleri yönetmek. Amazon’un depolarına ürünleri gönderdiğinizde size sadece satış ile uğraşmak kalıyor.

Tabi ki Amazon’da bir çok satış modeli mevcut. Bir sonraki yazımda Amazon’da yapılacak satış modellerini (Dropshipping, Online-Retail Arbitraj, Merch by Amazon, Wholesale, Kitap Satışı ) ve özellikle FBA — Private Label modelini detayları ile anlatacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere …

Girişim Mektebi

Cevap Verin

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır. Zorunlu Alanlar İşaretli

GİRİŞİMMEKTEBİ
E-Ticaret ve Amazon FBA ile ilgili eğitim ve hizmetlerimizden faydalanmak için bize ulaşabilirsiniz
0850 762 0225
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2021/08/iyzico.png
ANKARAATAYILDIZ PLAZA
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GİRİŞİM MEKTEBİSosyal Medya Hesaplarımız
Sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Bize ulaşabilirsiniz
GİRİŞİM MEKTEBİSosyal Medya Hesaplarımız
Sosyal medya hesaplarımızı takip edin.Bizimle iletişim kurabilirsiniz
GİRİŞİMMEKTEBİ
E-Ticaret ve Amazon FBA ile ilgili eğitim ve hizmetlerimizden faydalanmak için bize ulaşabilirsiniz
0850 762 0225
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2020/01/visa-mastercard-logo-1.png
ANKARAAtayıldız Plaza
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Girişim Mektebi

BEDAVA
İNCELE