Amazon FBA Bütçe Planlama — Ne Kadar Bütçe ile Başlamalısınız?
Arkadaşlar bu yazımda sizlere Amazon’da FBA — Private Label yaparken bütçenizi nasıl planlamanız gerektiğini ve ne kadar bütçe ile başlayabileceğinizi anlatacağım.
Amazon FBA Bütçe Planlaması Nasıl Yapılmalı?
Amazon’da satış yaparken en önemli konuların başında bütçe planlama gelmektedir. Eğer bütçenizi doğru planlamazsanız ne kadar bütçeniz olsada başarısız olma ihtimaliniz yüksek olacaktır.
Amazon’da FBA modeli ile satış yaparken bütçenizi 3’e bölmeniz faydalı olacaktır. Ürün araştırmaya başlamadan önce planı kesinlikle yapın. Örnek bir bütçe üzerinden beraber planlama yapalım.
Amazon FBA Private Label iş modeline başlamaya karar verdiniz ve 3000 dolarınız var diyelim. Öncelikle bu paranın üçte birini ürün alımı için ayırın. Üçte birini ürün lansmanı ve reklam için ayırın. Geri kalan üçte birini de ikinci parti ürün siparişi için ayırın. İkinci parti sipariş için para ayırmanızın nedeni Amazon’un ilk ürünlerin satışından gelen parayı hemen size vermemesi. Amazon normalde paranızı 2 hafta da bir verir ama başlangıçta size tam olarak güvenemeyeceği için ilk parayı size en hızlı 1 ay sonra verecektir.
Paranın üçte birini ürüne ayırdığınız durumda 1000 dolara ürünü almanız gerekiyor. İlk siparişi 200 adet yaparsanız uygun bir adet ile başlamış olursunuz. Tabi ki ilk siparişte kaç adet alacağınız satış hızına bağlı ama ortalama 200 adet ürünü deneme amaçlı iyi bir rakam. Bu durumda ürün başı maliyetiniz 5 dolar olacak. Tabi ki bu ürünün üretim ve Amazon’a kargo maliyeti. 5 dolara aldığınız bir ürünü 15–25 dolara satabilirsiniz. Demek ki sizin ürün araştırmadaki bakmanız gereken ürün grubu 3–4 dolara alabileceğiniz, 1–2 dolar kargosu olan ve 15–25 dolara satabileceğiniz ürünler olmalı. Bütçenizi bu şekilde planlamadan ürün araştırırsanız doğru ürünleri bulamazsınız.
Üçte birini de lansman ve reklama ayırmıştınız. 200 ürün sipariş etmiştiniz, belirlediğiniz bir kelimede öne gelmek için 30 adet ücretsiz ürün dağıtmayı planladınız diyelim. Ürün dağıtımı için anlaştığınız kişilere ürünlerinizi alsın diye +5 dolar vereceksiniz (30*5=150 dolar). Ürünlerinizi müşterilere göndereceğiniz için Amazon depo ve kargo ücretiniz sizden kesecek. 15 dolarlık bir üründe (tabi ki ürün boyut ve ağırlığına göre değişir) ortalama 5–6 dolar keser (6*30=180 dolar). Dağıttığınız kişilerin 5’inden yorum aldığınızda her birine 10 dolar vereceksiniz (5*10 = 50 dolar). Ücretsiz ürün dağıtımı sonrasında PPC reklamlarına başlamanız gerekiyor. Ürününüz yeni olduğu için yorum sayınızın azlığından dolayı tıklayanların alma oranı az olacaktır. Ürününüzü görünür kılmak için reklamlardan zarar etseniz bile devam etmeniz gerekiyor. Reklam için ayırdığınız 1000 doların bir bölümü ücretsiz ürün dağıtımına, bir bölümüde PPC reklamlarına gidecektir.
Artık ürün lansmanı ve reklamlar sayesinde ürününüz satmaya başladı diyelim. Amazon’daki stoğunuz bitmeden yeni stok göndermeniz gerekiyor. Eğer stok zamanında girmezse ürününüz stoksuz kalacağı için reklamlar sayesinde kelimelerde geldiğiniz yerleri kaybedeceksiniz. Amazon’da paranızı hemen geri vermeyeceği için ikinci siparişi verirken bütçe planlamasında ayırdığınız üçte birinden harcamalısınız.
Peki Amazon FBA işindeki genel itibariyle zorunlu ve ihtiyari giderleriniz nelerdir?
- Aylık olarak Amazon’a verdiğiniz ücret 47 dolar.
- Amazon ürün araştırma yazılımları aylık 80–90 dolar. Bu yazılımlardan bir tanesini seçip ortak kullanım grupları vasıtasıyla 7–8 dolara düşürebilirsiniz.
- Ürün numuneleri Çinden alırsanız 30–40 dolar
- Tedarikçi’de ürün denetimi ücreti 100–200 dolar
- Ürün fotoğrafları 100 dolar. Kendiniz çekip düzenleme yaparsanız bu masraftan kurtulabilirsiniz
- Markanızın logo tasarımı 5 dolar, paket tasarımı 40–50 dolar. Bu tasarımları kendiniz yapabilirseniz bu masraftan kurtulabilirsiniz.
- Amerika’da marka tescili avukatı ücreti 275 dolar
- Amerika’da marka tescili başvuru ücreti 275 dolar
Amazon FBA iş modeline ne kadar bütçe ile başlayabilirsiniz?
Bu soru gerçekten ucu açık bir soru. Aslında yukarıda anlattığım gibi bütçenizi planladığınız sürece pek bir sıkıntı yok. 1000 dolar ile de başlayabilirsiniz ama üçe böldüğünüzde 333 doları ürüne ayırabilirsiniz. 200 ürün alsanız 1.6 dolara hem ürünü hem de kargoyu alabiliyor olmanız lazım. Bu kadar ucuza aldığınız bir ürünü de 6–7 dolara satabilirsiniz. Herkes bu tarz düşük fiyatlı ürünlere girdiği için ciddi bir rekabet ile karşılaşacaksınız. Ayrıca Amazon örneğin 20 dolarlık bir üründen 6–7 dolar ücret alırken (%33), 7 dolarlık bir üründen 3.5 dolar (%50) alacaktır. Yani düşük fiyatlı ürünlerde görece daha fazla ücret almaktadır. Dolayısıyla kar marjınız düşük olacaktır. Bu tür düşük fiyatlı ürünlerin bir diğer sıkıntısı da PPC yaptığınızda kar edememeniz. Çünkü zaten kar marjınız 1–2 dolar, PPC yaptığınızda 5–6 kişi tıklayıp bir kişi alacak ürünü. Tıklama başına 0.5 dolar verseniz 3 dolar PPC ücreti vereceksiniz. Kar marjınız direk PPC reklamına gidecek.
İşte aslında 1000 dolar ile de bu işe başlarsınız ama kar edeceğiniz ürün bulmak çok zor olacaktır. Herkesin girdiği ucuz ürünlere girmek zorunda kalırsınız. Yani 1000 dolar veya 5000 dolar ile başlamak arasındaki temel fark gireceğiniz ürün grubu. 5000–10000 dolar ile başladığınızda daha yüksek fiyatlı ürünlere girip karlı bir iş kurabilirsiniz.