Amazon FBA Private Label Nasıl Ürün Seçmeliyiz?
Arkadaşlar bu yazımda sizlere Amazon FBA iş modelinde nasıl ürün araştırmanız ve seçmeniz gerektiğini anlatacağım. Bir önceki yazıda biraz giriş yapmıştık. Bütçe planlaması yaparak ürüne kaç para ayırmamız gerektiğini tespit etmiştik. Yani aslında ürün araştırırken ilk kriterimiz bütçemiz. Bütçenizi planlayın ve ona göre ürün araştırmaya başlayın. Bütçenizi aşan harika bir ürün bulsanız da mantıksız olacaktır.
Amazon’da ürün araştırırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu rekabet konusu. Biliyorsunuz Amazon’da milyonlarca satıcı var ve milyonlarca ürün satılıyor. Rekabetin az olduğu alanlar bulmanız ciddi satışlar yapmanızı sağlayacaktır. Tabi ki bu kolay bir şey değil. Diğer satıcılar ile aynı kriterleri kullanarak ürün araştırırsanız ve onların yaptıklarını yaparsanız rekabeti az ürün bulmanız veya rekabette öne geçebilmeniz gerçekten zor olacaktır.
Rakiplerinizin bir adım önünde olmak içinde biraz çemberin dışından bakmanız gerekir. Örneğin kapalı kategoriler çemberin dışı içi güzel bir örnek. Genelde satıcılar kapalı kategorilerle uğraşmamak için onay istemeyen kategorilerde satış yapmaya başlarlar. Ama kapalı kategorilerde satış yapmak biraz uğraş istediği için daha az satıcı ve dolayısıyla daha az rekabet vardır.
Çoğu Amazon eğitmeni ürünleri küçük seçmenizi tavsiye eder. Çünkü küçük ürünlerin kargo masrafları daha azdır. Bu yüzden bu ürünlerde ciddi bir satıcı yoğunluğu vardır. Ama biraz çemberin dışına çıkarak oversize ürünler seçerseniz çok az kişinin girdiği, rekabetin görece az olduğu alanlar bulabilirsiniz. Büyük ürünlerde tabi ki kargo fazla çıkacaktır ama ürünün satış fiyatı da ona göre yüksek olacaktır. Biraz araştırma yaparsanız bu tür ürünlerde daha fazla kar marjı ve daha az rekabet olduğunu göreceksiniz.
Yine aynı şekilde bir çok kişi sezonsal ürünlerden kaçıyor. Neden? Çünkü sezonsal ürünleri gönderme ve satış zamanınızı iyi şekilde ayarlamazsanız ürünler elinizde kalabilir. Bu durum aslında olumsuz bir durum tabi ki ama bu işi iyi yönetirseniz aynı zamanda harika bir fırsat. Örneğin yazın satacak bir ürün seçtiyseniz yaz başlamadan 1–2 ay önce ürünleri gönderip ilk sayfalara gelmeniz gerekiyor ve yaz bitmeden de ürünlerin biteceği şekilde reklam kampanyalarınızı iyi şekilde yönetmeniz lazım.
Bizim hedefimiz genel itibariyle satışın iyi olduğu ama rekabetinde makul seviyede olduğu ürün grupları bulmak. Peki satışın iyi olduğunu veya rekabetin makul seviyede olduğunu nasıl anlayacağız?
Bu durumlar genel anlamda aslında sizin bütçeniz ve hedefiniz ile doğru orantılı. Eğer ayda 150–200 ürün satmak hedefiniz varsa ve ayda ortalama 200 satan bir ürün bulduysanız, bu ürün grubu sizin için satış rakamları iyi bir kategoridir. Ama ayda 1000–1500 satma hedefiniz varsa ve ortalama 400–500 satan bir ürün grubu bulduysanız sizin için az satan bir ürün buldunuz anlamına gelir.
Benim size tavsiyem 20–30 adet ürün fikri bulup verilerini bir tabloya kaydetmeniz, sonrasında bu ürün fikirlerini aşağıdaki kriterlere göre analiz ederek 3–4 ürüne kadar düşürmeniz. En son olarak da tedarikçilerden fiyatlar alarak kar marjına göre en iyi olan ürünleri seçerek başlamanız.
Ben ortalama bir bütçe için hangi kriterleri esas almanız gerektiğini belirteceğim. Siz kendi bütçenize göre bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Aşağıda yazacağım kriterlere göre bulduğunuz ürünleri analiz edebilirsiniz.
- Aylık ortalama satış rakamları kaç?
- Ürün fikrinin ana kelimesinde ilk sayfanın ortalama yorum sayısı kaç?
- Ana kelimede ilk sayfada 500 yorum üzerinde kaç satıcı var?
- Ana kelime ilk sayfasında en çok satan 20 satıcıdan kaç tanesi 50 yorum altı?
- Ürün fikrinin ana kelimesinde rakip sayısı kaç?
- Ürün fikrinin aylık kelime aranma hacmi 1000 üzerinde kaç kelime var?
- Ürün fikrinin ortalama fiyat trendi nedir?Artıyor mu ? Stabil mi ? Azalıyor mu?
- Ürünün trendi artıyor mu? azalıyor mu? stabil mi?
- Ürünün kar marjı kaç?
- Son olarak üründe bir fark yarattınız mı? veya rakiplerin olumsuz yorumlarını okuyup müşterilerin bir sorununu çözdünüz mü?
Aslında burada en önemli soru en son soru. Üründe fark yaratmak rakiplerinizin bir adım önünde olmak için çok önemli. Rakip ürünlerin olumsuz yorumlarını okuyarak müşterilerin şikayet ve problemleri tespit edebilirsiniz. Eğer müşterilerin sorununu çözen ve daha iyi bir ürün ortaya koyarsanız kesinlikle rakiplerinizi geçebilirsiniz.
Buradaki sorulara verdiğiniz cevaplara göre ürün fikrinizin iyi veya kötü olduğuna karar verebilirsiniz. Bir sonraki yazımda bu sorulara göre ürününüzü nasıl analiz edebileceğinizi anlatacağım.