Türkiye mi Çin mi? Amazon’da Satmak için Hangi Ülkeden Ürün Tedarik Etmeliyim?
Arkadaşlar e-ticarette en önemli konulardan bir tanesi de ürün tedariği. Bu yazımda sizlere ürün tedariğini hangi ülkeden yaparsanız ne gibi avantaj ve dezavantajları olacağını anlatacağım. Biliyorsunuz tedarikçi, üretici deyince ilk akla gelen ülke Çin olmakta. Amazon satıcılarının da büyük çoğunluğu ürünlerini Çin’den tedarik etmekte. Biz de Amazon’da sattığımız ürünlerimizi hem Çin’den hem de Türkiye’den tedarik ediyoruz. Her ikisininde olumlu ve olumsuz yanları var. İlk olarak kargo ve lojistik konularından başlamak üzere sırasıyla ilerleyelim.
Türkiye lojistik açıdan Çin’e göre daha avantajlı
Türkiye hem maliyet olarak hem de gönderi hızı olarak Çin’e göre ciddi avantajlara sahip. Türkiye’den ürünlerimiz hava kargo ile 4–5 günde Amazon Amerika deposunda, 2–3 güne Amazon Almanya deposunda olabiliyor. Çin’den aynı şekilde ürün gönderdiğimizde ürünlerin ulaşma süresi hava kargo ile 12–14 gün, deniz kargo ile ise 25–30 günleri buluyor. Amazon’da satışta en önemli konulardan birisi stoksuz kalmamak olduğu için Türkiye’nin hızlı gönderi avantajı baya işimize yarıyor.
Türkiye’den gönderim maliyet açısından da Çin’e göre avantajlı. Aynı boyuttaki gönderilerimizi Türkiye’den gönderdiğimizde 500 dolara gönderiyorsak, Çin’den gönderdiğimizde 800-1000 dolara gönderebiliyoruz. Yani Çin’den kargolama maliyetimiz Türkiye’ye göre yaklaşık 2 kat fazla.
Türkiye bazı kategorilerde Çin’e göre Avantajlı ürün maliyetlerine sahip
Ürün maliyetlerine geldiğimizde tabi ki Çin’in bir üstünlüğü var. Ama Türkiye iyi olduğu ahşap, kozmetik, plastik ve özellikle tekstil gibi bazı kategorilerde Çin ve Dünya ile maliyet olarak yarışabiliyor. Son zamanlarda Türkiye’de dolar ve euro ciddi şekilde arttığı için üretim maliyetleri yavaş yavaş azalmakta. Türkiye’de asgari ücret Çin’e göre daha az duruma geldiği için iş gücü anlamında daha avantajlı hale gelmeye başlıyor.
Türkiye’de ürün numunesi almak ve ürün denetlemesi yaptırmak daha kolay
Amazon’da satacağınız ürünü belirledikten sonra hem kalite kontrol hem de resim çekmek için ürün numuneleri almanız gerekli. Çin’den bir numune istediğinizde 5–7 günde gelmesi için yaklaşık 30–50 dolar kargo ücreti vermeniz gerekiyor. Türkiye’de kargo ücretleri 10–15 TL olduğu için numune için fazla ücret ödemiyorsunuz.
Ayrıca ürün numunelerine güvenerek toplu alım yapmanız biraz zor. Çünkü her üretici numuneyi güzel gönderip toplu üretimde kalitesiz üretim yapabilir. O yüzden ürünleri yerinde denetlettirmeniz gerekiyor. Çin’de ürün denetimi yaptırma ücreti yaklaşık 150–200 dolar. Türkiye’de isterseniz kendiniz gidebilirsiniz veya 100–150 TL ye bir kişiye denetletebilirsiniz.
Türkiye’de her ürün yok ama Çin’de her ürün var
Evet ürün çeşitliliği açısından Çin kesinlikle daha avantajlı. Amazon’da satan neredeyse her ürünün tedarikçisini Alibaba.com da rahatlıkla bulabilirsiniz. Bulamasanız bile herhangi bir örnek ürün veya resmini bile gösterseniz Çinli’ler size o ürünü yapabiliyorlar. Türkiye sadece bazı kategorilerde Çin ile yarışabiliyor, örneğin elektronik bir ürün satmak istiyorsanız Türkiye’de tedarikçi bulma olasılığınız baya zayıf.
Çinli üreticiler Amazon’a hakim ama Türk üreticiler Amazon’u bilmiyor
Biliyorsunuz Amazon’un kendi kutulama, paketleme, barkodlama ve kolileme standartları var. Çinli üreticiler sürekli Amazon satıcılarına ürün sattığı için süreci çok iyi biliyorlar. Örneğin barkodları gönderdiğinizde ürünün neresine nasıl yapıştıracağını, nasıl paketleyeceğini anlatmanıza gerek yok. Ama Türk üreticiler bu konuda çok bilgisiz. Ne yazık ki bütün süreci siz onlara anlatıp yönlendirmeniz gerekiyor.
Çin’den üretici bulmak kolay, Türkiye’de biraz daha zor
Alibaba.com sayesinde istediğiniz ürünlerin tedarikçisini Çin’den dakikalar içerisinde bulup tedarikçilerle irtibata geçebiliyorsunuz. Ödemeyi de Alibaba üzerinden güvenle yapabiliyorsunuz. Ama Türkiye’de üretici bulmak bu kadar kolay değil. En büyük sorun Alibaba gibi bir platformun Türkiye’de olmaması. Türkiye’de üretici bulmak istiyorsanız üreticilerin bulunduğu sanayi sitelerini fiziki olarak gezmeniz gerekiyor.
Online olarak tedarikçileri bulsanız bile yerlerine gitmeden kimse sizinle irtibata geçmiyor. Çoğu Türk üretici emaillerine bakmıyor. Ayrıca ödemeler konusunda da Türkiye’de aynı şekilde bir aracı kurum olmadığı için güven sorunları yaşanabiliyor.
İngilizce bilmiyorsanız Çinli’lerle irtibat zor
Evet Alibaba’dan tedarikçi bulduğunuzda irtibat kurmak için kullanacağınız dil İngilizce oluyor. Eğer İngilizce bilmiyorsanız Çinli’lerle anlaşmak baya zor olabiliyor. Çünkü ürün ile ilgili detayları konuşmanız ve anlatmanız gerekiyor. Herhangi bir yanlış anlaşılmada geri dönüşü olmayan sıkıntılar olabiliyor.
Türkiye’de tedarikçilerle Türkçe konuşacağınız için ürün ve süreç ile ilgili daha rahat iletişim kurabiliyorsunuz. Üründe fark yaratmak istediğinizde daha rahat şekilde nasıl bir ürün istediğinizi anlatabiliyorsunuz.
Evet genel itibariyle Türkiye-Çin karşılaştırması yaptık. Gördüğünüz gibi bazı konularda Türkiye, bazı konularda da Çin daha avantajlı. Biz çoğunlukla Türkiye’yi öneriyoruz ama tabi ki Çin’in avantajlı olduğu kategorilerde ürün satmak istiyorsanız da Alibaba’dan tedarikçi bulmak daha mantıklı.