fbpx

Hemen Açılıyor ...

 

E-Ticaret ve Geleneksel Ticaret

Eylül 28, 2020by Girişim Mektebi0

Image for post

 

Arkadaşlar bu yazımda sizlere e-ticaret ile geleneksel ticaret arasındaki farklardan ve hangisinin daha avantajlı olduğundan bahsedeceğim.

  • Öncelikle e-ticaretin geleneksel ticarete oranla başlangıç maliyeti daha az. Geleneksel ticarette bir mağaza açıp fiziki olarak dükkan kiralamanız gerekmekte. Dolayısıyla hiç bir satış yapmasanız bile kirayı vermeniz gerekmekte. Covid-19 pandemisi Türkiye’de yayılmaya başladığında hepimizin takip ettiği üzere bir çok mağaza kapandı. Ancak satış yapmasalarda aylık dükkan kiralarını vermek zorunda kaldılar.

 

  • E-ticaret’te bu durum daha farklı. Türkiye’deki Pazar yerlerinde mağaza açtığınızda aylık olarak kira vermiyorsunuz. Sadece Amazon aylık olarak 40 dolar alıyor. Herhangi bir dükkan kiralasanız aylık olarak 3000–5000 TL vermeniz gerekiyor. E-ticaret’te bu şekilde bir dükkan kirası olmadığı için masraflar daha azalmış oluyor.

 

  • Ayrıca fiziki bir mağaza açtığınızda iş gücü de gerekli olacak. En az kasada duracak birisi, satış için birisi, depo için birisi olması gerekecek. Yani en az 3 kişiye maaş vermeniz gerekecek. Ancak e-ticaret’te fiziki olarak bulunmanız gereken bir iş yeri olmadığı için sadece bir kişi ile başlayabilir ve çoğunlukla bilgisayar ile işlerinizi halledebilirsiniz.

 

  • Fiziki bir mağaza açtığınızda dükkanınızın içini tamamen ürünlerle doldurmanız gerekmekte. Örneğin bir giyim mağazası açtığınızı varsayalım. Her üründen bir çok renk ve boyutta alıp mağazanıza koymanız gerekmekte. Aksi takdirde insanlar geldiğinde bir çok çeşit görmezse hiç bir şey almadan geri çıkacaklardır. Ancak e-ticaret’te pazar yerlerinde zaten binlerce ürün var. Sadece bir çeşit ürünü bile koyarak ticarete başlayabilirsiniz. Bu da ciddi bir maliyetten sizi kurtarıyor. Fiziki bir mağazayı doldurmaya çalışsanız 50–100 bin TL ile ancak yapabilirsiniz. E-Ticaret’te çok daha az bütçe ile başlayabilirsiniz.

 

  • E-Ticaret’in bir diğer avantajı da zaman kısıtının olmaması. E-ticaret sitenizi veya n11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Trendyol, Amazon gibi pazar yerlerinde mağaza açtınız. Fiziki mağazada olduğu gibi sabah gidip mağazanızı açmanıza gerek yok, e-ticarette mağazanız 7–24 açık. İnsanlar gece bile sizden ürün alabilirler. E-ticaret sayesinde uyurken bile para kazanma şansını elde etmiş oluyorsunuz.

 

Image for post

 

  • E-Ticaret’in en önemli avantajlarından birisi de mekan sınırı olmaması. Normalde bir fiziki mağaza açtığınızda sadece o bölgedeki insanlar sizin müşteriniz olacaktır. Bulunduğunuz ilçeden başka insanlar sizin ne sattığınızı bilemeyecekler. E-ticaret’te hangi ilde olursanız olun, bütün Türkiye, hatta bütün Dünya sizin ürünlerinizi görebilecek. Trendyol’da ürün satıyorsanız Iğdır’dan müşteriniz olabilir, aynı zamanda Tekirdağ’dan da olabilir. Amazon’da mağazanız varsa Amerika veya Avrupa’dan da müşteriniz olabilir.

 

  • E-Ticaret’te milyonlarca kişiye ulaşabilirsiniz. Bir ilçede mağaza açsanız aylık olarak ortalama 1000–3000 kişi gelir, eğer AVM de mağaza açsanız aylık 10.000 kişi potansiyele ulaşabilirsiniz. Ama Amazon’da bir mağaza açsanız amazon.com aylık ziyaretçi sayısı 2.6 milyar, Türkiye’nin en büyük pazar yeri olan trendyol aylık ziyaretçi sayısı 140 milyon. Pazar yerlerinde mağaza açtığınızda milyonlarca kişiye ulaşabilirsiniz.

 

Image for post

 

Image for post

 

Evet e-ticaretin geleneksel ticarete oranla ne kadar avantajlı olduğundan bahsettik. Bir önceki yazımda Türkiye ve Dünya’da e-ticaretin nereye gittiğini anlatmıştım. İnsanlar artık internetten alışverişe ciddi şekilde alıştı. E-ticaret hacmi sürekli artmakta. Covid-19 pandemisi de bu artışı tetikledi ve artık insanlar market alışverişini bile internetten yapmaya başladı.

Ben kesinlikle E-Ticaret’e başlamanızı tavsiye ederim. Kendi işinizi kurmak ve mekandan bağımsız şekilde istediğiniz yerden bilgisayarınız ile çalışmak istiyorsanız, e-ticaret en güzel iş modellerinden birisi.

Hali hazırda bir fiziki mağazanız varsa e-ticarete kesinlikle girmelisiniz. Türkiye’de satışlarınız en az 3 kat artacak, eğer Amazon’da mağaza açarsanız satışlarınız en az 10 kat artacaktır.

Bir sonraki yazımda sizlere nasıl e-ticarete başlayabileceğinizi, Web sitesi veya pazar yerlerinde mi satış yapmanız daha faydalı olacağını, nasıl ilerleyebileceğinizi anlatacağım. Ayrıca bu konu ile ilgili Youtube’da yayınladığım videoyu izleyebilirsiniz.

Girişim Mektebi

Cevap Verin

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır. Zorunlu Alanlar İşaretli

GİRİŞİMMEKTEBİ
E-Ticaret ve Amazon FBA ile ilgili eğitim ve hizmetlerimizden faydalanmak için bize ulaşabilirsiniz
0850 762 0225
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2021/08/iyzico.png
ANKARAATAYILDIZ PLAZA
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GİRİŞİM MEKTEBİSosyal Medya Hesaplarımız
Sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Bize ulaşabilirsiniz
GİRİŞİM MEKTEBİSosyal Medya Hesaplarımız
Sosyal medya hesaplarımızı takip edin.Bizimle iletişim kurabilirsiniz
GİRİŞİMMEKTEBİ
E-Ticaret ve Amazon FBA ile ilgili eğitim ve hizmetlerimizden faydalanmak için bize ulaşabilirsiniz
0850 762 0225
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2020/01/visa-mastercard-logo-1.png
ANKARAAtayıldız Plaza
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Girişim Mektebi

BEDAVA
İNCELE