fbpx

Hemen Açılıyor ...

 

Amazon FBA Nedir? Nasıl Yapılır? Private Label Yol Haritası

 

Image for post

 

Arkadaşlar bir önceki yazımda sizlere Amazon’da yapılacak iş modellerini anlatmıştım. Bu yazımda da sizlere Amazon’da yapılabilecek en uzun soluklu ve gelecek vadeden iş modeli olan Amazon FBA Private Label iş modelini detaylı olarak anlatacağım. Adım adım bu işi nasıl yapabileceğinizi ve diğer iş modellerine göre avantajlarını öğrenmiş olacaksınız. İlk adım ile başlayalım.

1. Adım — Amazon Hesabı Açma

Amazon’da mağaza açma konusu önemli konulardan bir tanesi. Aslında bazen en önemli konu olabiliyor. Çünkü Amazon Dünya’nın en büyük pazar yeri ve binlerce satıcı Amazon’da hesap açmaya çalışıyor. Amazon’da doğal olarak her satıcıyı platformununa kabul etmiyor. Amazon hesap açarken sizi veya şirketinizi doğrulamak için bazı belgeler istiyor. Eğer Amazon’a girdiğiniz bilgiler ile gönderdiğiniz belgeler tutarsız ise hesabınız açılmayabiliyor.

Amazon’da hesabınızı açtığınız da 1–2 gün içerisinde %95 ihtimalle suspend oluyor, yani Amazon hesabınızı askıya alıyor ve kredi kartı ekstresi ,fatura gibi doğrulayıcı belgeler istiyor. Amazon’daki isminiz ve adresiniz gönderdiğiniz belgelerdeki isminiz ve adresiniz ile noktasına kadar aynı ise 1–2 hafta içinde hesabınız açılıyor. Eğer bazı tutarsızlıklar var ise hesabınız açılmaz, bir daha aynı kişi veya şirket üzerine hesap açamazsınız. O yüzden hesap açmadan önce bütün süreci iyice öğrenin, belgeleri düzgünce hazırlayın. En ufak bir hata bile Amazon’da mağaza açamamanıza neden olacağı için diğer adımlar olan ürün bulma ve satış yapma aşamasına geçememiş olacaksınız. Bu da Amazon’da satış gibi harika bir fırsatı kaçırmanıza neden olacaktır.

Size tavsiyem bu konudaki bütün video ve yazıları okuyun, doğru şekilde ilerlerseniz hesabınız kolaylıkla açılacaktır. Hesabınızı açtıktan sonra yol haritamızdaki 2.adıma geçebilirsiniz.

2.Adım — Ürün Bulma ve Analizi

Arkadaşlar ürün bulma aşaması en önemli aşamadır, eğer yanlış ürün bulursanız diğer aşamaları ne kadar iyi yaparsanız yapın başarılı bir satış gerçekleştiremezsiniz.

Tabi ki bir çok ürün araştırma yöntemi var. Helium 10 ve Jungle Scout gibi ürün araştırma yazılımlarını kullanarak vaya manuel olarak Amazon sayfalarında gezerek ürün araştırabilirsiniz. Sizlere bir çok ürün araştırma yöntemi anlatacağım. Ama en önemli nokta sizin diğer satıcılardan farklı bir bakış açısı ile ürün araştırıyor olmanız. Herkesin ürün araştırdığı gibi aynı kriterler ile ürün araştırırsanız binlerce satıcı ile rekabet etmek zorunda kalırsınız. Biraz çemberin dışına çıkıp çok kimsenin bakmadığı ürünleri araştırmanız daha gelecek vadeden, kar marjı iyi olan ürünler bulmanızı sağlayacak.

Benim size tavsiyem öncelikle 20–30 adet ürün fikri araştırın, sonrasında bulduğunuz ürün fikirlerini rekabet durumu, rakip sayısı, yorum sayısı, ürün satış sayısı, ürün-fiyat trendi gibi bazı kriterlere göre analiz edin. Detaylı analiz sonucunda 3–4 ürün fikrine kadar düşürün. Son olarak üreticilerden fiyat alarak kar marjınızı analiz edin. En iyi kar ettiğiniz 1 ürün ile başlayın. Tabi ki kaç ürünle başlayacağınız sizin bütçenize ve zamanınıza bağlı. Eğer bütçeniz varsa daha fazla ürünle de başlayabilirsiniz.

3.Adım — Üretici ve Tedarikçi Bulma

Evet bir önceki adımda ürün fikirlerinizi bulmuştunuz. Zaten net olarak bir ürüne karar vermeniz için tedarikçilerden fiyat alıp kar marjınızı hesaplamış olmanız gerekiyor.

Tedarikçinizi Dünya’dan veya Türkiye’den bulabilirsiniz. Ben genel itibariyle Türkiye’den tedarikçi bulmanızı öneririm. Türkiye ahşap, plastik, kozmetik ve tekstil gibi bazı kategorilerde Dünya’daki tedarikçilerle rekabet edebilecek durumda. Doların artması dolayısıyla maliyetler ciddi seviyede düştüğü için fiyat konusunda Türk üreticiler Dünya ile kolay rekabet edebilir hale geldi. Ayrıca Türkiye lojistik açıdan çok harika bir yerde. Türkiye’den çok hızlı bir şekilde Amerika ve Avrupa’ya ürünlerinizi gönderebiliyorsunuz.

Tabi ki Türkiye’nin yetersiz kaldığı elektronik gibi bazı kategoriler var. Bu kategorilerde satış yapmak istiyorsanız Dünya’dan tedarikçiler bulmanız gerekiyor. İlk akla gelen ve en büyük tedarikçi platformu olan Alibaba.com’u kullanarak özellikle Çinli tedarikçileri kolaylıkla bulabilirsiniz. Çinli tedarikçilerden Dünya’daki neredeyse bütün ürünleri temin edebilirsiniz. Ayrıca Amazon’da satış yapan binlerce müşterileri olduğu için anlaşmanız da kolay oluyor. Amazon’da satış ile ilgili bir çok konuyu Çinli üreticiler çok daha iyi bildikleri için çok hızlı bir şekilde ürün ürettirip direk Amazon’a gönderebilirsiniz.

4.Adım — Ürün Listeleme

Artık ürününüzü ve tedarikçinizi buldunuz, Amazon’da ürün sayfanızı oluşturmanız gerekiyor. Ürünler üretime başladığında listenizi oluşturmanız gerekli. Çünkü listenizi oluşturup kargo planı yapmalı ve Amazon’un vereceği barkodları tedarikçinize göndermelisiniz.

Online satışta insanlar ürünleri fiziki olarak görüp dokunamadığı için sizin oluşturduğunuz sayfaya bakarak almaya karar veriyor. O yüzden harika bir ürün sayfasına sahip olmalısınız. Amazon’da ürün sayfanızda resimler çok güzel bir şekilde hazırlanmalı ve insanları almaya teşvik edecek kullanım alanları güzelce gösterilmeli.

Resimlerden sonra en önemli konulardan bir tanesi de başlık kısmıdır. Başlığınızıda Amazon’da ürününüzle ilgili en çok aranan kelimeleri geçirerek oluşturmalısınız. Tabi ki ürün listelemesi yapmadan önce ürün ile ilgili detaylı bir kelime araştırması yapmanız lazım.

Bu belirlediğiniz kelimeleri kullanarak ürünün ana özelliklerini başlığın hemen altında (Bullet Points) yazmalısınız. Ayrıca detaylı açıklamaları da ürün sayfasının en altında bulunan açıklama (Description) bölümünde yazmalısınız.

İyi bir ürün sayfasına sahip olmadan satış aşamasına geçerseniz dönüşüm oranlarınız düşük olacaktır. Sayfanıza girenlerin ürünü alma oranı düşük olduğunda ise Amazon sizi önde göstermeyecek ve istediğiniz satışlara ulaşamayacaksınız.

5.Adım — Satış Taktik ve Stratejileri

Artık ürünler Amazon’a ulaştı ve listesi de hazır. Şimdi satış stratejilerini uygulama aşamasına geldiniz. Ürünü yeni ortaya çıkardığınız için bu sürece ürün lansmanı deniyor. Ürün lansmanı için bir çok yöntem var ama temel olarak iki tane yöntem var. Birinci yöntem giveaway yöntemi, ikincisi ise PPC reklamları yöntemi.

Bizim genel olarak uyguladığımız ürün lansmanı yöntemi;

  • Öncelikle kelime analizi yapıp ilk sıralara geldiğimizde satış yapabileceğimiz kelimeleri belirlemek
  • Sonra bu kelimelerden en iyi fırsat olanda ürün fiyatını müşterilere geri ödeyerek bedava ürün dağıtmak (tam fiyat giveaway)
  • Giveaway sonrasında ürüne 5–6 yorum almak
  • Öncelikle Otomatik PPC (pay per click) reklamlarına başlamak
  • Reklam raporlarını incelemek ve kar edilen kelimeleri belirlemek
  • Manuel PPC kampanyaları yapmak
  • Sonrasında PPC kampanyalarını kar edilen kelimeleri devam ettirmek, zarar eden kelimeleri çıkarmak suretiyle optimize etmek

Bu süreci uyguladığımızda lansman süreci bitmiş oluyor. Artık ürününüz düzenli olarak satıyor hale geliyor. Sonrasında satışların azalmaması için reklam kampanyalarını optimize ederek devam etmek gerekiyor.

Tabi ki bu yöntemler bir çok faktöre göre değişiklik gösteriyor. Bu faktörlerden bir tanesi ürün fiyatı. Fiyatı yüksek bir üründe giveaway biraz zor olabiliyor, o yüzden bu tür ürünlerde direk PPC reklamları ile başlıyoruz. Satış taktik ve stratejilerinin detaylarını sonraki yazılarda anlatacağım.

6. Adım — Markalaşma ve Dijital Pazarlama

Ürün lansmanı bittiğinde artık ürününüz düzenli satışlara başlayacaktır. Bir süre daha reklam kampanyalarını yürüttüğünüzde artık ürün oturmuş olacaktır. İyi satışlara ulaştığınızda bir çok satıcı sizin listenize girip fiyat azaltıp satmaya çalışacaktır. Eğer markanız yoksa onlarla uğraşmak çok zor olacak ve satışlarınız çok azalacaktır.

Private Label iş modelinde kendi markanızı yarattığınız için en önemli konulardan biri de şüphesiz marka tescilidir. Marka tescili sizi satışınıza ve listenize zarar vermek isteyen korsanlara karşı koruyacak tek şeydir. O yüzden marka tescilinizi ne kadar erken yaptırırsanız o kadar iyi.

Satışlarınız oturduktan sonra artık marka bilinirliği artırmak amaçlı sosyal medya ve dijital pazarlamayı ciddi şekilde kullanmalısınız. Bu iş modelinde sadık müşteri kitlesi yaratmak çok önemlidir. Marka bilinirliğiniz arttıktan sonra artık satışlarınız ciddi şekilde artacak. Lansman gibi tanıtım maliyetleriniz azalacaktır. Örneğin markanıza bir Instagram hesabı açtınız ve binlerce takipçiniz oldu. Artık yeni ürün çıkardığınızda sadece takipçileriniz ile ürün lansmanınızı yapabiliyor olacaksınız.

Evet son adımımız da bitti ve Amazon FBA Private Label yol haritanız kafanızda oturmuş oldu. Bu adımların detaylarını sonraki yazılarda işleyeceğim. Sonraki yazılarda görüşmek üzere …

Girişim Mektebi

Cevap Verin

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır. Zorunlu Alanlar İşaretli

GİRİŞİMMEKTEBİ
E-Ticaret ve Amazon FBA ile ilgili eğitim ve hizmetlerimizden faydalanmak için bize ulaşabilirsiniz
0850 762 0225
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2021/08/iyzico.png
ANKARAATAYILDIZ PLAZA
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GİRİŞİM MEKTEBİSosyal Medya Hesaplarımız
Sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Bize ulaşabilirsiniz
GİRİŞİM MEKTEBİSosyal Medya Hesaplarımız
Sosyal medya hesaplarımızı takip edin.Bizimle iletişim kurabilirsiniz
GİRİŞİMMEKTEBİ
E-Ticaret ve Amazon FBA ile ilgili eğitim ve hizmetlerimizden faydalanmak için bize ulaşabilirsiniz
0850 762 0225
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2020/01/visa-mastercard-logo-1.png
ANKARAAtayıldız Plaza
https://girisimektebi.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Girişim Mektebi

BEDAVA
İNCELE